incert

ABB kraftsätter transformator på rekordhöga1,2 miljoner volt

ABB har utvecklat, tillverkat och kraftsatt en transformator för ultrahög spänning på 1 200 kilovolt (kV) som en del av Indiens plan på ett 1 200kV överföringssystem, i tillägg till dagens 400kV och 800kV överföringsnät, för att möta den ökande efterfrågan på el. Transformatorn har tillverkats och provats vid ABB:s högteknologiska fabrik Vadodara i Indien.

Den 1 200kV transformatorn står för den högsta spänningsnivån för växelström (AC) i världen och finns installerad vid den statliga provanläggningen i Bina, Madhya Pradesh, i centrala Indien, som en del av samarbetsprojektet startat av landets största kraftbolag Power Grid Corporation of India Limited (POWERGRID).

Indiens stora energiresurser ligger ofta långt ifrån landets industri- och befolkningstäta regioner, vilket kräver effektiva kraftöverföringssystem. Tillsammans med landets åtagande att öka andelen förnybar energi bidrar detta till satsningen på en ultrahögspänd kraftinfrastruktur.

Överföringssystemet på 1 200 kV kommer att stärka elnätet och öka överföringskapaciteten med 6 000 megawatt (MW). Överföring på högre spänningsnivåer möjliggör transport av stora mängder el över längre avstånd, samtidigt som förlusterna minimeras. Dessutom krävs mindre yta för färre kraftledningar, vilket minskar miljöpåverkan och kostnaderna överlag.

”ABB har en banbrytande meritlista i Indien och det här 1 200kV-projektet är ännu ett konkret exempel på vårt åtagande att stödja den pågående uppbyggnaden av landets kraftinfrastruktur”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grid. ”Projektet betonar också ABB:s förmåga att leverera differentierat värde genom innovation och kundsamarbete, två viktiga beståndsdelar i vår strategi Next Level.”

I tillägg till transformatorn har ABB också utvecklat en 1 200kV brytare som spänningssattes vid ett tidigare tillfälle vid samma station. Det var den första hybridgasisolerade i världen som kraftsattes på denna spänningsnivå. Den unikt konstruerade brytaren är placerad på ett säkert sätt tillsammans med frånskiljaren i en tank fylld med isolergas – vilket sparar upp till 60 procent yta jämfört med konventionell design.

Relaterade artiklar

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB snabbladdar Volvos utsläppsfria elhybridbussar i Belgien

ABB snabbladdar Volvos utsläppsfria elhybridbussar i Belgien