Skärmklipp

ABB levererar 450 kW snabbladdning för elbussar i Göteborg

Göteborg Energi har beställt två 450 kW snabbladdare ABB OppCharge som kommer att effektivisera trafiken med elbussar i Göteborg.

ABB, som är världsledande på lösningar för laddning av elfordon, tillkännager idag ett projekt med Volvo Bussar, Västtrafik och Göteborg Energi för att införa sitt 450 kW snabbladdningssystem (OppCharge) i Göteborg. De två snabbladdarna installeras våren 2018 vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Eriksbergstorget på linje 16, där två prototyper för elbussar från Volvo kommer att köra.

Beställningen är resultatet av ett tvåårigt framgångsrikt försök inom samarbetsprojektet ElectriCity, då tio helt elektriska eller delvis elektrifierade bussar har kört på linje 55.

Lotta Brändström, VD för Göteborg Energi, förklarar: ”Vi har ett åtagande att tillhandahålla möjligheter för laddning i Göteborg, vare sig det gäller elektriska personbilar eller kollektivtrafiken. Omställningen av transportsektorn är en av våra största utmaningar, och vi förstår att det kräver en kombination av många olika lösningar.”

När Volvo Ocean Race går av stapeln i Göteborg i juni 2018 kommer två elbussar att visa upp den senaste utvecklingen. Bussarna kommer sedan att köra på linje 16, som kommer vara utrustad med laddinfrastruktur och busshållplatser för trafik med hög kapacitet.

”Att laddningen går så snabbt är avgörande för att kunna hålla trafiken igång och öka passagerarkapacitet.”, tillägger Fredrik Persson, projektledare vid Göteborg Energi. ”Effektiviteten hos ABB:s nya laddningsstationer tillsammans med deras höga prestanda är nyckeln till konceptet.”

ABB ligger i framkanten med lösningar för laddning av elfordon, som är avgörande för hållbar mobilitet. Den nya ordern innebär att ABB levererar det kompletta 450 kW OppCharge-systemet, som möjliggör snabb och effektiv laddning av stora elbussar i Göteborg.

”Som världsledande på laddinfrastruktur för elfordon är vi stolta över att arbeta tillsammans med Volvo Bussar, Västtrafik och Göteborg Energi i leveransen av denna effektiva laddningslösning för Göteborg.”, säger Frank Muehlon, chef för ABB:s globala verksamhet för laddinfrastruktur för elfordon.

Projektet är ytterligare ett positivt steg i ett pågående partnersamarbete mellan ABB och Volvo Bussar, där våra företag har arbetat sida vid sida sedan 2014 med utvecklingen av lösningar för elfordon och laddinfrastruktur för en förbättrad och hållbar rörlighet i städer.

Laddarna ingår i ABB:s AbilityTM-sortiment av digitala lösningar med molnuppkoppling som möjliggör fjärrdiagnos och hantering för en tillförlitlig och effektiv infrastruktur för busspassagerna.

ABB har levererat lösningar för laddning av elfordon som en del av företagets satsning för att främja hållbar mobilitet sedan 2010. Över 6 000 molnanslutna snabbladdare för personbilar och kommersiella fordon har sålts sedan dess. Idag har ABB installerat OppCharge-system världen över som har möjliggjort laddning av elbussar i bl.a. Kanada, Luxemburg, Sverige, Storbritannien, Frankrike och Belgien under det senaste året.

OppCharge är ett öppet gränssnitt för automatiserad laddning av en- och tvåvånings elbussar. Det kan användas av alla tillverkare och utnyttjar pantografteknik för att ansluta bussen till laddaren.

 

Källa: ABB

Relaterade artiklar

Atlas Copco förvärvar kompressordistributör i central-Europa

Atlas Copco förvärvar kompressordistributör i central-Europa

Ny försäljnings- och marknadschef på Herdins

Ny försäljnings- och marknadschef på Herdins

Ny VD utsedd för Brenderup Group

Ny VD utsedd för Brenderup Group

Rototilt rekryterar välkänt ansikte

Rototilt rekryterar välkänt ansikte