9993df27d91e788f_800x800ar

ABB snabbladdar Volvos utsläppsfria elhybridbussar i Belgien

ABB ska i samarbete med Volvo Bussar leverera teknik för automatisk snabbladdning av elbussar i stadstrafik i Namur. Projektet är det andra tillsammans med Volvo Bussar.

Elva nya elhybridbussar från Volvo ska rulla inom en ny utsläppsfri zon i stadens centrum. Det nya bussystemet ska enligt plan tas i drift i slutet av 2016. I ABB:s kontrakt ingår också ställverk och ett servicekontrakt.

Istället för att ta in bussarna till en depå och ansluta dem till individuella laddare kommer de att snabbladdas på några minuter när de gör uppehåll vid sina ändstationer. Därmed kan bussarna ha ett mindre och lättare batteripaket, vilket ökar passagerarkapaciteten. En ytterligare fördel är att bussarna kan köra fler rutter, eftersom laddningen går så fort.

”Städer runtom i världen ökar sina investeringar i utsläppsfria trafiksystem för att minska trafikstockningar och förbättra stadsluften”, säger Pekka Tiitinen, global chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion. ”Att kombinera vår teknik för e-mobilitet med samarbetsparter som Volvo Bussar är en del av vår strategi Next Level och förbättrar kvaliteten för resenärer och sänker kostnaderna för kollektivtrafikföretag.”

”Elbussar är en kostnadseffektiv lösning för att minska städers problem med dålig luft och buller. Tillsammans med ABB har Volvo ett komplett och konkurrenskraftigt erbjudande till städer runtom i världen som vill ställa om till hållbara kollektivtrafiksystem”, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

ABB:s teknik för snabbladdning omfattar molnbaserad fjärrövervaktning och styrning samt programuppgradering via nätet, vilket säkerställer snabba svarstider och hög tillgänglighet. Med mer än 3 000 webbanslutna snabbladdare installerade runtom i världen är ABB:s uppkopplingslösningar branschledande i fråga om drifttid.

Källa: ABB

Relaterade artiklar

Avsevärt bättre miljönytta med moderna braskaminer!

Avsevärt bättre miljönytta med moderna braskaminer!

Nu lanserar Xylem en ny pumpstation för dränering, Flygt Compit Drän

Nu lanserar Xylem en ny pumpstation för dränering, Flygt Compit Drän

Simplex Motion vann Inissions och Prevas innovationstävling 2016

Simplex Motion vann Inissions och Prevas innovationstävling 2016

Forskning och utvecklingsprogram i ny skepnad

Forskning och utvecklingsprogram i ny skepnad