9d4962b4c15c2fd2_800x800ar

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

Det ledande kraft- och automationsföretaget, har fått en order värd runt 25 miljoner dollar från Forsmarks Kraftgrupp AB på fyra generatortransformatorer och fyra hjälpkraftsenheter. Transformatorerna ska levereras till Forsmarks kärnkraftverk 15 mil norr om Stockholm, Ordern bokades i fjärde kvartalet 2015.

”Vi är glada över att ABB och vår världsledande transformatorteknik har valts för denna uppgradering” säger Johan Söderström, Vd för ABB Sverige. ”Transformatorerna säkerställer hög kapacitet och en säker kraftförsörjning.”

ABB ska designa och tillverka de fyra 3-fas GSU-transformatorerna (generator step up) för 650 megavoltampere (MVA) och 415/21,5 kilovolt (kV) och de fyra 3-fas UAT-transformatorerna (unit auxiliary transformers) för 30/20/20 MVA och 21,5/6,8 kV. ”Vi är glada att få tillverka GSU-enheterna i Ludvika. Leveranserna startar 2017 och ska slutföras 2019”, säger Thomas Andersson, chef för verksamheten Transformers i Sverige. UAT-enheterna ska tillverkas i Finland.

Storlek och anslutningspunkter på de nya transformatorerna måste följa designen på de förra transformatorerna för att kunna ersätta dessa. Dimension är i det här fallet extra viktig för att säkerställa en effektiv installation så att tiden för driftuppehållet kan minimeras och kraftförsörjningen återupptas enligt plan.

”ABB:s gedigna tekniska expertis på området och vårt tidigare samarbete med leveranser av de befintliga transformatorerna vid Forsmark har varit en avgörande faktor för denna order”, säger Jörgen Söderberg, Account Manager för Forsmarks Kraftgrupp AB hos ABB.

Skälet till uppgraderingen är att de befintliga 550MVA transformatorerna, också de levererade av ABB, närmar sig slutet av sin tekniska livslängd samt att behovet av överföringskapacitet ökar. När installationen av de nya transformatorerna är klar kommer den ökade kapaciteten att tillgodose det växande kraftbehovet. Uppgraderingen bidrar också till att stärka stabiliteten i kraftnätet.

ABB erbjuder ett komplett utbud av kraft- och distributionstransformatorer designade för den tillförlitlighet, slitstyrka och effektivitet som applikationer inom energisektorn, industrin och kommersiella verksamheter kräver. ABB är en av världens ledande transformatortillverkare och vi erbjuder både oljefyllda transformatorer och torra transformatorer, såväl som tjänster inom komplett livstidsservice inklusive byte av delar och komponenter. Vår portfölj hjälper energiföretag och industrier att maximera avkastningen på sin transformatorutrustning genom garanterat hög driftsäkerhet, låga livscykelkostnader och optimerad prestanda, samtidigt med minskad miljöpåverkan.

Källa:ABB

Relaterade artiklar

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)

Framtidens automation i fokus när ABB ställer ut på Elmia Automation 2016

Framtidens automation i fokus när ABB ställer ut på Elmia Automation 2016