flexator

Bostadsministern: ”Ställer man allt för många särkrav missar man stordriftsfördelarna”

Industriellt byggande är en viktig del av framtiden. Det menar bostadsminister Peter Eriksson (Mp), som under måndagen gästade Flexator i Anneberg.
– Det gör väldigt stor skillnad om man kan beställa en funktion från kommunen i stället för att sätta upp en massa krav i upphandlingen. Ställer man allt för många särkrav missar man stordriftsfördelarna med industriellt byggande , säger han.

Kommunerna kan spara miljoner, eller till och med miljarder, genom att handla upp på rätt sätt. Det var Flexators budskap till Peter Eriksson, riksdagsledamoten Emma Hult (Mp) och Anna-Carin Magnusson (S), kommunstyrelsens ordförande i Nässjö kommun, Susanne Åkesson, politisk sakkunnig åt bostadsministern, när de besökte Annebergsföretaget.
– Vi fick bilder av vilka kostnadsnivåer det handlar om. Ska vi klara av bristen av såväl bostäder som lokaler måste vi bygga smartare och hålla nere kostnaderna, vilket man gör med industriellt byggande, säger Peter Eriksson

Bostadsministerns besök ingick i en rundresa på det småländska höglandet, där träindustri och hållbart husbyggande stod i centrum. På Flexator fick Peter Eriksson en presentation av det anrika företaget som har byggt modulbyggnader och varit en Sveriges marknadsledande tillverkare sedan 1956. Därefter fick han prata med personal och se såväl förskolor som boendelokaler växa fram under en rundvandring i produktionslokalerna. Med alla fördelar det innebär att bygga industriellt berättade bostadsministern att han ser byggsättet som en nyckel för framtidens bostads- och lokalbyggande över hela landet.
– Det är ett bra byggsätt, som är klimatsmart, ger mindre utsläpp och får ner kostnaderna till en rimlig nivå. Vilket är nödvändigt för att vi ska kunna bygga tillräckligt i framtiden, säger han.
– Flexator är ett bra exempel på den typ av bostäder och lokaler vi behöver i landet och det är intressant att se att det är många som prövar nya metoder för industriellt byggande.

Flexators marknadschef Kristian Grimsbo hoppas att besöket ska innebära att modulbyggande som byggteknik lyfts och att allt fler kommuner ska inse vikten av att göra funktionsförfrågningar i stället för styrda upphandlingar.
– Det skulle innebära miljon- eller miljardbesparingar för landets kommuner, säger han.

 

Källa: Flexator.

Relaterade artiklar

Stora Enso lanserar nya byggsystem för att öka trähusbyggandet i Sverige

Stora Enso lanserar nya byggsystem för att öka trähusbyggandet i Sverige

Koncernchef Magnus Biesse lämnar Proton Group

Koncernchef Magnus Biesse lämnar Proton Group

Ny cementfabrik ger Cemex snabbare och bättre leveranser

Ny cementfabrik ger Cemex snabbare och bättre leveranser

SSAB sparar tid och pengar åt LKAB med Hardox 600

SSAB sparar tid och pengar åt LKAB med Hardox 600

gr Stål och gruva

Idag lanserar Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna tolv gemensamma reformförslag för en konkurrenskraftig gruv- och stålnäring. Förslagen handlar bland annat om…