a49d1e37eb0ca558_800x800ar

Framtidstron i handeln repar sig med julhandeln i sikte

Framtidstron i detaljhandeln stiger och fler handlare tror på ökad försäljning de kommande tre månaderna. Framtidsindikatorn ökar med 4,1 procent, visar Handelsbarometern för oktober.

Uppladdningen inför julhandeln har börjat och fler handlare har förhoppning om ökad försäljning.

– Vi går nu in i en tid där många handlare börjar planera årets höjdpunkt, julförsäljningen, och förväntningarna brukar ligga högt, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk Handel.

Nästan varannan handlare räknar med ökad försäljning för den egna butiken de kommande tre månaderna. Dessutom är det något fler handlare som tror att antalet anställda i handeln kommer att öka, än det är handlare som tror att antalet anställda i branschen som helhet kommer att minska framöver.

Däremot hänger inte lönsamheten med i samma takt. Fortfarande är det fler handlare som tror på minskad snarare än ökad lönsamhet för branschen som helhet.

– Decemberhandeln är en avgörande månad för många butiker med pressad lönsamhet men trots högre förväntningar på försäljningens utveckling hänger inte lönsamheten med, säger Jonas Arnberg.

Halloween och Fars dag
I Handelsbarometern för oktober fick handlarna också svara på frågor om hur de bedömer att Halloween och Fars dag kommer att påverka försäljningen.

Fyra av tio handlare anser att Fars dag har en positiv effekt på försäljningen. Halloweens betydelse var något mindre, var fjärde handlare får uppsving i försäljningen av Halloween.

Relaterade artiklar

BAUHAUS öppnar ett av Sveriges största varuhus

BAUHAUS öppnar ett av Sveriges största varuhus

20 deltagare till årets Female Leader Engineer är uttagna

20 deltagare till årets Female Leader Engineer är uttagna

Utbrytare från Modity Energy Trading startar nytt rådgivningsbolag

Utbrytare från Modity Energy Trading startar nytt rådgivningsbolag

SSG fortsätter satsa – nyanställer sex personer

SSG fortsätter satsa – nyanställer sex personer

gr Stål och gruva

Idag lanserar Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna tolv gemensamma reformförslag för en konkurrenskraftig gruv- och stålnäring. Förslagen handlar bland annat om…