IVECO Daily firar 40 år av framgång med miljontals kunder över hela världen och prestigefyllda internationella priser

Daily, utsedd till International Van of the Year 2018 för sin hållbara Daily Blue Power-familj, firar 40-årsjubileum.

Vid den första lanseringen 1978 revolutionerade Daily den lätta transportsektorn med sin chassiram av lastbilstyp i kombination med bakhjulsdrift och individuell framhjulsupphängning, vilka är de egenskaper som ligger till grund för dess unika användningsmöjligheter, driftsäkerhet och effektivitet.

Daily, nu inne på tredje generationen, har utvecklats löpande under de senaste 40 åren, dock utan att avvika från sitt ursprungliga DNA, samtidigt som den ständigt flyttat gränserna för innovation och uppfyllt de ökande kraven från kunderna, vilket gjort att den i dag är ledande inom hållbarhet.

Under de 40 år som gått sedan lanseringen har Daily infört mängder av nyheter och mottagit prestigefyllda erkännanden från sektorns mest ansedda experter och är därför i dag innehavare av en imponerande samling internationella priser.

IVECO Daily fyller 40 år – 40 år som alla kännetecknats av ständig innovation, mångsidighet och effektivitet inom lätta nyttofordon. Sedan lanseringen 1978 har Daily utmärkt sig genom ett banbrytande nyskapande som förändrat sektorn: från användningen av en chassiram av lastbilstyp med bakhjulsdrift och individuell framhjulsupphängning liksom införandet av Common Rail-tekniken 1999 – en definitiv världsnyhet – till det avancerade Electronic Stability Program (ESP) som kan stabilisera fordonets beteende vid styrning och bromsning.

Under årens lopp har Daily genomgått en kontinuerlig utveckling för att tillgodose kundernas olika behov, men den har alltid förblivit sitt DNA trogen. Den har varit banbrytande med sina effektiva och miljövänliga tekniker, vars betydelse för transportsektorn stadigt ökar. I dag är Daily den obestridliga ledaren inom sektorn när det gäller hållbarhet tack vare det unika konceptet Daily Blue Power: en fordonsfamilj som garanterar att transportföretagen kan uppfylla de hårdaste miljöreglerna och som för dessa egenskaper tilldelades titeln ”International Van of the Year 2018”.

Över 3 miljoner Daily, som tillverkats på tre kontinenter och som kör på vägarna i 110 länder, vittnar om denna familjs popularitet och exceptionella förmåga att anpassa sig efter de specifika behov som våra kunder i hela världen har.

Pierre Lahutte, IVECO Brand President, hade följande kommentar”I år firar vi en viktig milstolpe i Dailys historia – en familj av fordon som gått främst i branschen ända från starten och som – 40 år senare – leder branschens omställning till hållbara transporter. Genom sin långa historia har den rönt enorm popularitet bland både transportörer och professionella experter, samtidigt som den skördat många utmärkelser världen över. Det är en fordonsfamilj som alltid har siktet inställt mot framtiden och som förmått uppfylla våra kunders behov i förväg, samtidigt som den varit trogen mot sina grundläggande kärnvärden i form av mångsidiga användningsmöjligheter, driftsäkerhet och effektivitet. Den perfekta partnern för våra kunders företag och när det gäller miljömässig hållbarhet.”

I dag är Daily ledande i branschen med en framgång som bygger på dess historiska styrkor, som utgör dess DNA – med början i den unika chassiramen som ger den dess robusthet och alla de användningsmöjligheter som den är känd för. Den bärande konstruktionen med längsgående balkar i U-profil av specialstål är den bästa plattformen för påbyggnader för olika tillämpningar, bland annat specialfordon så som husbilar, budbilar, tippbilar, kranbilar, verkstadsbilar, sophämtningsfordon, bärgningsfordon och ambulanser. Den har tilldelats åtskilliga utmärkelser tack vare sina exklusiva lösningar så som bakhjulsdrift och 4×4-versionen.

Daily är den mest mångsidiga bilen i sin klass med branschens bredaste utbud från 3,3 till 7,2 tons totalvikt med en lastvolym från 7,3 till 19,6 m3. Dess avancerade tekniska egenskaper förflyttar gränserna för prestanda, höjer komforten till en ny nivå, levererar fler anslutningsmöjligheter och sänker de totala ägandekostnaderna. Allt detta avspeglar Dailys affärskänsla och gör den till den perfekta samarbetspartnern.

Som en del av Blue Power-familjen är den ledande på hållbarhet och ligger före framtiden med de mest avancerade dieselbaserade och alternativa drivsystemen: Daily Euro 6 RDE 2020 Ready, det första lätta nyttofordonet som redan uppfyller 2020-utsläppskraven under verkliga körförhållanden, Daily Hi-Matic Natural Power, det första CNG-fordonet med 8-stegad automatisk växellåda i den lätta transportklassen, samt Daily Electric med nollutsläpp. Denna familj utgör den perfekta lösningen för obegränsad transport i stads- och förortsområden, eftersom fordonen har tillgång dygnet runt till stadskärnor med de strängaste restriktionerna för minskning av buller- och luftföroreningar.

Fyrtio års nyskapande som sätter nya standarder

 • 1978: Den första Dailyn är en 17 kubikmeters skåpbil med en invändig höjd på 210 cm – sektorns första – driven av en 2,5 liters dieselmotor.
 • 1984: Familjen utökas med den första Daily 4×4.
 • 1985: TurboDaily är det första lätta nyttofordonet med turbodieselteknik.
 • 1992: Det första exemplaret lämnar bandet på Valladolid-anläggningen i Spanien.
 • 1996: Daily-utbudet utökas med möjligheten att välja mellan två motorer: en 2,5 liters turbodiesel samt en ny, kraftfullare 2,8 liters motor.
 • 1998: ECODaily är det första lätta nyttofordonet utrustat med naturgasmotor (CNG).
 • 1999: Andra generationens Daily kommer ut på marknaden och utses snabbt till ”Van of the Year 2000” – det första fordonet på marknaden med Common Rail-teknik.
 • 2000: Tillverkning startas i Brasilien som komplement till produktionsanläggningen i Suzzara.
 • 2004: Daily-familjen får ny tillökning i form av en kraftfullare turbodieselmotor på 3,0 liter som kan leverera upp till 176 hk.
 • Samma år börjar Daily tillverkas i Kina.
 • 2006: Ny design och införandet av ESP (Electronic Stability Program) som reglerar fordonets stabilitet under styrning och bromsning.
 • 2009: Utbudet utökas ytterligare till att även omfatta en version på 7 ton.
 • 2009 lanseras även den innovativa Daily Electric.
 • 2010: Daily når målet på 2 miljoner sålda enheter över hela världen.
 • 2014: Tredje generationens Daily lanseras och utnämns snabbt till ”Van of the Year 2015”. Den tar marknaderna med storm och fortsätter att skörda priser över hela världen. Det breda utbudet inkluderar den helt nya Daily Hi-Matic, som är utrustad med IVECOs exklusiva 8-stegade automatiska växellåda. Den blir med detsamma en bästsäljare.
 • 2016: Daily Euro 6 bygger vidare på denna framgång och höjer standarden ytterligare för prestanda med avancerade funktioner som det intelligenta EcoSwitch PRO-systemet, vilket automatiskt minskar vridmomentet vid behov utan förarens medverkan med resultatet att bränsleförbrukningen reduceras utan men för produktiviteten. Även en ny nivå av anslutningsmöjligheter introduceras genom den revolutionerande appen BUSINESS UP.
 • 2017: Den hållbara Daily Blue Power-familjen lanseras med sitt unika erbjudande som omfattar tre tekniker – el, naturgas samt den mest avancerade dieseltekniken på marknaden som tre år i förväg uppfyller 2020-utsläppskraven under verkliga körförhållanden. Den utses till ”Van of the Year 2018”.

Daily: 40 års prisbelönt framgång

Daily-familjen har samlat på sig många priser under sin långa historia, som kulminerar med den senaste generationens många utmärkelser:

 • International Van of the Year 2015 (Europa)
 • Best KEP Transporter 2015 (tysk bud-, express- och paketleveransservice – Tyskland)
 • Innovation Award for KEP Transporter 2015 – Daily Hi-Matic (tysk bud-, express- och paketleveransservice – Tyskland)
 • European Innovation Award 2016 – Daily Hi-Matic (europeiska husvagnsbranschen)
 • Best Commercial Vehicle 2016 (Chile)
 • Best Commercial Vehicle upp till 3,5 ton 2016 (Tyskland)
 • Large Van of the Year 2017 (What Van? Awards – Storbritannien)
 • National Transport Award 2017 (Spanien)
 • Sustainable Truck of the Year 2017 – Daily Electric (Italien)
 • International Minibus of the Year 2017 – Daily Tourys (Europa)
 • Sustainable Truck of the Year 2018 – Daily Hi-Matic Natural Power (Italien)
 • International Van of the Year 2018 – Daily Blue Power (Europa)
 • China Van of the Year 2018 – China Daily van (Kina)
 • Van of the Year 2018 – Daily Blue Power (danska motorjournalisternas klubb)
 • Best Utility Vehicle 2018, 3 kategorier: lastbilar upp till 3,5 ton, över 3,5 ton, minibussar (ETM Verlag Readers’ Choice Awards – Tyskland)

Källa: IVECO

Relaterade artiklar

Dunlop erbjuder SUV-förare vinterprestanda

Dunlop erbjuder SUV-förare vinterprestanda

Behaglig och tyst arbetsmiljö i MERCEDES AMG PETRONAS lackeringsverkstad

Behaglig och tyst arbetsmiljö i MERCEDES AMG PETRONAS lackeringsverkstad

Pirellis vinterdäck testvinnare i Teknikens Värld

Pirellis vinterdäck testvinnare i Teknikens Värld

Stål kan göra skillnad i elbilar

Stål kan göra skillnad i elbilar