Norton Winter lanserar nytt sortiment dubbar för rundslipning

Norton Winter lanserar ett nytt sortiment dubbar för rundslipningsoperationer. Dubbarna är fasta och har en avancerad materialkombination av hårdmetall och PCD (polykristallinisk diamant). Hårdmetallen gör dubbarna robusta och tåliga och diamantmaterialet PCD hög motståndskraft mot förslitning, mycket låg friktion och goda termiska egenskaper. Detta möjliggör väsentligt högre kvalitet på den bearbetade detaljen enligt tillverkaren.

Det är allmänt känt att det krävs fasta dubbar för att uppnå slipresultat med högsta kvalitet vid rundslipning. Kullagrade roterande dubbar har naturliga begränsningar med dynamiken och livslängden i lagringen som påverkar kvaliteten negativt. Även fasta dubbar med konventionella verktygsmaterial, såsom snabbstål och hårdmetall, har begränsningar med snabb förslitning och hög värmeutveckling vid högre varvtal på arbetsstycket.

Med Norton Winters nya PCD dubbar kan sliptillägget avverkas med ett högre varvtal vilket naturligt ger en högre kvalitet med bättre rundhet. Detta är möjligt tack vare diamantmaterialets låga friktion som bidrar till lägre värmeutveckling samt att diamantmaterialets goda värmekonduktivitet bidrar till en god värmeavledning. Med möjligheten till högre varvtal på arbetsstycket kan även produktiviteten höjas av samma orsaker med diamantmaterialets fördelar.

Norton Winters nya PCD dubbar ökar slipprocessens stabilitet över tid. Behovet av maskinjusteringar minskar tack vare ett bra nötningsmotstånd vilket ökar kvaliteten över tid och den låga friktionen minskar risken för vibrationer och därmed risken för facetter och schatteringar. Dessutom behövs inget fett eller olja i dubbhålen. Det räcker att spola vatten-emulsion slipvätska på dubbspetsen. Det är även en arbetsmiljöfördel att slippa fett och olja som kontaminerar slipvätskan.

Norton Winters PCD-dubbar möter gällande DIN-normer. Det är därför lätt att ersätta befintliga slipdubbar med Norton Winter PCD-dubbar. De finns i tre olika typer och samtliga finns storlek Mk-1 till Mk-5. Det finns även en option med spolspalt som gör det möjligt att spola in slipvätska i dubbhålet.

”Tack vare Norton Winters nya dubbar, med fem PCD-strimmor i en spets som i övrigt består av hårdmetall, uppnår man inte bara effektivare slipning och högre produktivitet utan man får även högre kvalitet på de slipade detaljerna.” säger Martin Sandin, Product Manager Diamond Wear Parts, Europe.

 

Källa: Saint-Gobain Abrasives AB

Relaterade artiklar

Varmformade konstruktionsrör ger många fördelar

Varmformade konstruktionsrör ger många fördelar

Cibes Lift Group etablerar nytt bolag i Dubai och intensifierar marknadssatsningarna i Mellanöstern

Cibes Lift Group etablerar nytt bolag i Dubai och intensifierar marknadssatsningarna i Mellanöstern

Norton lanserar tunna kapskivor med friskärande egenskaper

Norton lanserar tunna kapskivor med friskärande egenskaper

Cerabond - framtidens skivor redan i dag.

Cerabond - framtidens skivor redan i dag.