industri36

NSR och Sustainable Business Hub utvecklar Vera Park som testbädd

 

Sustainable Business Hub och Nordvästra Skånes Renhållning (NSR) har slutit ett samarbetsavtal om att utveckla industriparkskonceptet Vera Park i Helsingborg som testbädd för avfallshantering. Avtalet sluts inom ramen för Urban Magma.

Vera Park är ett nätverk av miljöteknikföretag inom avfallsområdet som består av företag som driver verksamheter i NSR:s industripark (återvinningsanläggning) och leverantörer till dessa företag. Sustainable Business Hubs roll i Vera Park blir att utveckla klusterprocesser för att skapa förutsättningar för fler innovationer och affärsmöjligheter. Att skapa värdekedjor, initiera forskning, underlätta export, marknadsföra Vera Park och få fler företag att ansluta sig till Vera Park kommer bl a att ingå i uppdraget.

– Vår uppgift blir att stimulera utvecklingen av metoder och tekniker dels för att minimera uppkomsten av avfall, dels för att få ut mer värde av det avfall som kommer in. Vi ser framemot att erbjuda både företag och akademi en testbäddsmiljö för utveckling av innovationer och affärsmöjligheter, för dagens och morgondagens avfallsutmaningar nationellt och internationellt, säger Per Simonsson, VD för Sustainable Business Hub.

– NSR ser att det är i samverkan mellan näringsliv, offentlig verksamhet och akademi som vi har möjlighet att skapa framtidens lösningar inom avfall och återvinning. Samarbetet med Sustainable Business Hub är därför ett strategiskt viktig steg i utveckling av Vera Park som koncept och industripark. Tillsammans skapar vi förutsättningar för utveckling, export och spridning av lokala kretsloppssystem globalt, säger Kim Olsson VD för NSR.

I ett första steg kommer en kartläggning av befintliga flöden och produkter att göras för att se vad som kan utvecklas och ge nya affärer. Företag, forskare, experter och entreprenörer engageras för att identifiera de mest lovande idéerna. Idéer kan sedan testas på Vera Park i industrimiljö.

– Vi ser framemot samarbetet. Det kommer att stärka södra Sverige ytterligare som Sveriges miljöteknikregion. Tillsammans ska vi utveckla Vera Park till en testbädd i toppklass, säger Per Simonsson.

 

Källa: Sustainable Business.

Relaterade artiklar

Proplate tar hem mångmiljonorder till Skanska

Proplate tar hem mångmiljonorder till Skanska

ABB snabbladdar fler utsläppsfria Volvobussar i Luxemburg

ABB snabbladdar fler utsläppsfria Volvobussar i Luxemburg

ABB tar order värd 30 miljoner dollar på uppgradering av Norges elnät

ABB tar order värd 30 miljoner dollar på uppgradering av Norges elnät

Atlas Copco utser Sofia Svingby som Chef för ansvarsfullt företagande

Atlas Copco utser Sofia Svingby som Chef för ansvarsfullt företagande