ebm-hampa

Perfekt ventilation ger stor hampaskörd

Sedan cannabis med ett THC-innehåll på under en procent legaliserades i Schweiz under 2016 har sektorn för hampaodlingar blomstrat. Ett av de verksamma företagen är BioCan AG vars hampaodlingar ger större skördar än hos många branschkollegor. En viktig framgångsfaktor för BioCan är en perfekt ventilation med fläktar från ebm-papst. THC (delta-9 tetrahydrocannabinol) är en fettlöslig substans som svarar för de huvudsakliga ruseffekterna hos cannabis. Viktig att påpeka är dock att hampa är en växt med ett mycket bredare användningsområde än som laglig eller olaglig cannabis.

Hampan används exempelvis till textilier, i olika hälsopreparat och mediciner, och hampans frön kan även användas för framställning av bränsle. Hampan från BioCan förädlas också för att användas i många av dessa produkter förutom som laglig cannabis. När THC-innehållet ligger under en procent klassificeras hampan som ett tobakssubstitut. I Sverige är det lagligt för jordbrukare att odla vissa sorter av så kallad industrihampa med en THC-halt lägre än 0,2 procent. Det finns dessutom många olika sorters hampa.

I BioCans hampaodling finns flera tusen hampaväxter som sakta rör sig i en artificiell vind och som får ljus samt värme från 170 lampor vars uppgift är att simulera solstrålning. Företaget etablerades av Philipp Schennach och Jorma Lori och BioCan blev först i Schweiz med att producera laglig cannabis. Företagets tillväxt har varit snabb och det växer också väldigt snabbt i BioCans stora hampaodling. Philipps bagkrund är ett arbete på bryggeri och Jorma har arbetat som snickare. En lite annorlunda mix av erfarenheter men deras kunskap och entusiasm har varit viktig för uppbygganden av BioCan som framgångsrikt företag. Deras hampaodling är egentligen flera odlingar där vissa är utomhusodlingar på öppna fält och andra finns inomhus där man är oberoende av årstiderna och kan minimera risken för skördefel.

Hampaväxter vill ha friska vindar
När Philipp och Jorma beslutade sig för att starta företaget hyrde de en kontorsbyggnad med två våningar i Bassersdorf som är ett litet samhälle i närheten av Zürich. Huvudkontoret ligger dock i staden Thayngen. Med en total yta på 3 000 kvadratmeter fick de alla förutsättningar de behövde i Bassersdorf för att utforma en bra anläggning. En mycket viktig del av planeringen var ventilationsanläggningen. ”Bra ventilation är väldigt viktigt för hampaväxterna och en bra skörd”, säger Philipp Schennach.

”Bra ventilation är väldigt viktigt för hampaväxterna och en bra skörd”

Philipp Schennach, BioCan AG

Den värdefulla delen på en hampaväxt är knopparna på honplantorna; ju större de är desto bättre. Stjälkarna måste dock vara tillräckligt starka för att bära knopparnas vikt. Ute på öppna fält stärker vinden växterna. ”Vi försöker simulera naturen så bra som möjligt inomhus och en förutsättning är då att det även blåser friska vindar eller kanske mer rätt en lätt bris. För att göra det behöver vi bra teknik”- förklarar Jorma Lori.

En konstant bris är också viktig för att förhindra tillväxten av mögel på grund av den fuktighet som som härrör från växternas transpiration. ”Tack vare vindarna behöver vi inte använda några bekämpningsmedel alls”, fortsätter Jorma. En fördel med inomhusproduktion är också att tillväxtperioden kan kontrolleras. ”Hampa är faktiskt en årlig växt. På vår och sommar sätter den all energi i tillväxt. När dagarna blir kortare på hösten vet växten att det är dags att reproducera och den bildar blommor. Genom att styra belysningen kan vi förkorta processen och få upp till sex skördar per år istället för bara en. Lamporna med 600 och 1000 watts effekt genererar dock mycket värme så kylning är en annan viktig funktion i ventilationssystemet”, förklarar Philipp Schennach.

De stora kraven på ventilationen gjorde att systemets utformning och valet av fläktar hade mycket hög prioritet vid planeringen av BioCans anläggning. Placeringen av fläktarna var ockå viktig för att luftflödet skulle bli optimalt. Efter att Philipp och Jorma sett ebm-papst film med en presentation av fläktarna i RadiPac-serien tog de snabbt ett beslut om att ta kontakt med ebm-papst. För Daniel Schefer vid ebm-papst kontor i Schweiz var det en annorlunda förfrågan. ”BioCans krav på att åstadkomma ett bra luftflöde över hela ytan i ett rum med 30 meters längd krävde fläktar med stor kapacitet”, säger Daniel.

”Vi har en anläggning som är överlägsen många andra, helt enkelt för att vi har väldigt bra fläktar.”

Jorma Lori, BioCan AG

Diskussionerna med ebm-papst ledde snart fram till att fläktarna AxiCool, som normalt används för kylning i butiker, valdes ut för den viktiga kylningen av värmen från de 170 solsimulerande lamporna. ”Axialfläktarna passade våra krav perfekt. De var mycket kompaktare än andra fläktar vi tittade på och dessutom lättare att installera. Det var viktigt för vi skulle göra installationerna själva. Totalt installerade vi 20 AxiCool-fläktar enheter i taket och två RadiPacs för att få det önskade luftflödet och en bra bris för hampaväxterna”, berättar Philipp Schennach.

Schennach och Lori är mycket nöjda med resultaten. ”Vi har en anläggning som är överlägsen många andra, helt enkelt för att vi har väldigt bra fläktar”, säger Jorma Lori. Det lyckade resultatet har också lett till att BioCan beställt ännu fler fläktar från ebm-papst. Idag är det nämligen bara 1 000 av de totalt 3 000 kvadratmetrarna som utnyttjas. Snart ska hela ytan bli hampaodling och det behövs då efterfrågan på företagets hampa och förädlade produkter ökar kontinuerligt. Både från privatmarknaden och från grossister.

 

Källa: ebm-papst

Relaterade artiklar

Upptäck ebm-papst i applikationer - Transportteknik

Upptäck ebm-papst i applikationer - Transportteknik

Ny VD på ebm-papst AB

Ny VD på ebm-papst AB

zz Tillverkning

Zurface etablerar sig i Sverige

Zurfacekoncernen producerar och säljer naturstensprodukter till bland annat kommuner och entreprenörer för stora infrastruktur- och byggnadsprojekt såväl som trädgårdsprojekt. Egen produktion sker…