90201bb946db6574_800x800ar

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Syftet med bytet av ställverk och styrsystem var att bland annat minimera antalet driftstopp och banbrott. Något man uppnått med bravur. Dessutom var det gamla ställverket runt 40 år, vilket innebär att det inte längre tillverkas reservdelar då något går sönder.
–   Det nya ställverket har vi i princip installerat helt själva och det har ju också sina fördelar genom att vi då vet hur allt ser ut och fungerar. När något sedan går sönder kan vi enkelt felsöka själva, kompetensen finns på plats, menar Dick Lange Ferm, fabrikschef.
Bytet har gått både snabbt, smidigt och redan genererat stora fördelar för hela bruket, trots att det endast varit i drift sedan i julas.

Snabb uppstart

Ett ställverk till en pappersmaskin är en kraftförsörjningskälla till motorerna i pappersmaskinen. Varje motor har en egen kraftenhet och det är alltså detta som bytts ut till en av pappersmaskinerna i Åmotfors. Liksom attstyrsystemet, som ser till att allt fungerar som det ska, har bytts ut.
För cirka ett år sedan inleddes det förberedande arbetet för bytet av ställverk och under sommaren genomfördes alla stora och tidskrävande arbeten. I övrigt har projektledaren, tillika underhållschefen Christer Östberg, sett till att alla hållit sig till tidsplanen. Vilket är en av de avgörande faktorerna för framgången man nått beträffande snabb uppstartstid och driftsäkerhet.
–          Själva ställverket sattes igång under julen och då hade vi en uppstartstid på endast fyra timmar. Vi hade alltså papper fyra timmar efter att vi startade, vilket är rekordsnabbt, säger Dick Lange Ferm.
Både han och Christer är överens om att de lyckades så bra tack vare bra planering.
Hela ställverket och styrsystemet kan man säga var på plats och igång inom loppet av sex månader.

God stämning

Men bra planering och projektledning är inte allt. Här handlar det också om drivkrafter, bra laganda och en stark vilja.
– Vi har positiv stämning. Det är också en nyckel till framgång. Folk ser den här investeringen som något positivt och även om den inneburit mycket extrajobb har alla anställda känt att det är värt det, eftersom de känner det som att företaget satsar på oss här i Åmotfors. Dessutom har det varit oerhört lärorikt för oss alla. Och det är minst lika viktigt, är både Christer och Dick eniga om.

 

Källa: nordic paper

Relaterade artiklar

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)

Framtidens automation i fokus när ABB ställer ut på Elmia Automation 2016

Framtidens automation i fokus när ABB ställer ut på Elmia Automation 2016