Rittal digitaliserar sin produktion

Ett toppmodernt center för tillverkning av stora golvskåp är för närvarande under uppbyggnad på Rittals Rittershausen-fabrik. Det är baserat på principerna för Industri 4.0, med konsekvent digitalisering av processer och helt automatiserade profil-, svets- och paneltillverkningsenheter. Samtidigt installerar Rittal nya högteknologiska produktionslinjer för sina nya golvskåp VX25. Investeringen omfattar 120 miljoner euro.

Redan 1961 skapade Rittal historia genom att förändra spelplanen för apparatskåp. Då tillverkade företaget den första volymproducerade kapslingen. Företaget tar nu ett ännu större steg för framtiden.

Världens mest moderna center för tillverkning

– Vårt mål är att skapa världens mest moderna center för tillverkning av stora kapslingar. För detta ändamål har vi börjat omvandlingen till Industri 4.0. Vi sätter nästa standard i Rittals produktionssystem för våra världsomspännande tillverkningsenheter – baserad på principen ”One Rittal, one standard”, säger Carsten Röttchen, VD International Production på Rittal.

– Med den ökande digitalisering som Industri 4.0 kräver, kommer vi att automatisera ytterligare delprocesser, öka datakonsistensen och integrera produktionsprocessen i en helt digitaliserad värdekedja genom ett utförandesystem för tillverkningen.

Processförbättringarna omfattar kunskapsbaserade system som ständigt utvecklas genom datanätverk och analys. Tendenser kan upptäckas i realtid då de uppstår genom kontinuerliga jämförelser av produktionsutfallet och statistiska processer. Som ett resultat kan tillverkningsproblem undvikas och toleranser kan bevakas för att uppnå processens höga kvalitetskrav. Dessutom används förutsägande underhållsdata för att förbättra den tekniska tillgängligheten hos produktionsanläggningarna.

Mer än 30 robotar

De första enheterna för VX25, som de helt automatiserade linjerna för montageplåtar och profiler samt svetssystemen, har redan installerats. När den är färdig 2020 kommer den nya produktionsanläggningen att ha tre profilsystem, vardera 70 meter långa. Det innebär att de horisontella och vertikala ramprofilerna i det nya stora golvskåpet VX25, som har perfekt symmetri och ett konsistent 25 mm hålmönster, kommer att tillverkas i en enda process.

Volymproduktionslinjerna har även helautomatiska svetssystem. 31 robotar för svetsning och hantering säkerställer att transport- och svetsprocesserna löper tillförlitligt inom anläggningen.

Bildtexter:

fri172058000.jpg: 31 robotar för svetsning och hantering inom volymproduktionen av golvskåpet VX25 säkerställer att transport- och svetsprocesserna löper på ett säkert sätt inom anläggningen.

fri172058100.jpg: När det är färdigt 2020 kommer Rittal att ha tre profilsystem, vardera 70 meter långa, i produktionsanläggningen i Rittershausen.

Källa: Rittal

Relaterade artiklar

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Rekordsnabb uppstartstid i Åmotfors efter byte av ställverk och styrsystem

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

Scania väljer SKF-teknik för ny generation lastbilar

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB tar hem order på krafttransformatorer till Forsmark

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)

ABB bidrar till det första digitala ställverket i Storbritannien (UK)