skfff

SKF sätter nytt rekord för tätade SRB-lager

För första gången har ett tre tons tätat 241/900-lager monterats på SKF i Göteborg.

Lagret som är det största tätade lagret SKF producerat har utvecklats på rekordsnabba sex månader.

– Tätningen är unik i den storleken och förlänger lagrets livslängd dramatiskt, säger Daniel Ortega, affärsutvecklare och projektledare för stora, tätade lager på SKF.

Göteborg 23 oktober 2017: Livslängden på sfäriska rullager (SRB) i smutsiga miljöer har länge varit ett problem för kunderna. SKF som leder utvecklingen inom tätade SRB-lager har i dag drygt 120 olika tätade SRB-storlekar i sitt sortiment. Men den övre storleksgränsen har tidigare gått vid 600 mm ytterdiameter. Tack vare en unik tillverkningsmetod av tätningen är det nu möjligt att tillverka betydligt större tätade SRB-lager. I mitten av september monterade SKF för första gången ett tätat 241/900 lager, med en ytterdiameter på 1420 mm och vikten 3 ton.

– Med det här lagret har vi tagit ett rejält kliv i expansionen av sortimentet av tätade SRB-lager. Vi har nu också ett designkoncept som gör att vi enklare kan utveckla och expandera vårt sortiment av tätade lager snabbare och effektivare, säger Daniel Ortega.

Det nya tätade 241/900 lagret kommer mest att används till rullpressar och ska nu testköras i en peruansk koppargruva.

– I dag använder gruvan öppna 241/900 lager utan integrerade lagertätningar och det ska bli mycket spännande att följa verifieringen av den ökade livslängden för de tätade lagren. Med vår tidigare erfarenhet av tätade SRB-lager där kunden även säkerställer rätt montage och använder SKF:s externa tätningar och anvisningar, har vi sett en livslängdsökning med minst 2-4 gånger jämfört med öppna lager utan tätningar.

 

Källa: Skf

Relaterade artiklar

Hälften av alla workshoppar genomförda i PDB 4.0-projektet

Hälften av alla workshoppar genomförda i PDB 4.0-projektet

Helhetslösning på höjd

Helhetslösning på höjd

Industriföretag satsar dubbelt på forskningsskydd

Industriföretag satsar dubbelt på forskningsskydd

Thommy Lundmark blir ordinarie divisionschef i Bravida division Nord

Thommy Lundmark blir ordinarie divisionschef i Bravida division Nord