ssab

SSAB Shape hjälper Scania stärka sin konkurrenskraft i Indien

SSAB Shape har hjälpt Scania att utveckla ett nytt innovativt tipperflak som erbjuder den indiska gruvindustrin en produkt som har betydligt bättre prestanda än nuvarande lösningar.

Genom att ta hjälp av SSAB Shape vid utvecklingen av sin nya 20.3 m3 Mining Tipper kan Scania nu lansera ett lätt men ändå robust gruvflak som är speciellt utvecklat för den indiska marknaden. Tack vare sin låga vikt klarar tipperflaket större nyttolaster och lägre bränsleförbrukning.

Scania använder det nya flaket på sin lastbil Scania P440 8×4 Mining Tipper.

I det gemensamma utvecklingsprojektet deltog SSAB Shape med forskning, design, prototyptillverkning och tester. Resultatet blev ett flak som har bättre prestanda än något annat flak på den indiska marknaden.

– I det här omfattande produktutvecklingsprojektet kunde vi leverera ett tipperflak som var 20 % lättare än befintliga lösningar i Indien, vilket ger cirka 1,3 ton i extra nyttolast, förklarar Hans Kell, SSAB Shape Business Manager India & Indonesia. SSABs utbud av produktutvecklings-tjänster har tagits fram för att stödja originaltillverkarnas utvecklingsarbete genom nya innovativa produkter som fullt ut utnyttjar stålets avancerade egenskaper och skapa en snabbare lansering på marknaden.

Scania är intresserat av att utöka sin verksamhet i Indien och vände sig därför till SSAB Shapes lokala organisation på plats för att få del av SSABs unika expertis inom slitstarka stål, design och förbearbetning samt logistik.

– På SSAB arbetar vi ständigt för att hjälpa våra kunder att skapa den bästa möjliga slutprodukten genom att utnyttja alla de unika egenskaperna i våra stål. Efter forskning och försök rekommenderade vi att man skulle använda det slitstarka stålet Hardox 450 i det nya tipperflaket för att öka flakets prestanda. Dessutom har vi hjälpt Scania att få en effektiv produktionslösning med hjälp av en lokal produktionspartner, säger Kell.

– Kundernas positiva och välkomnande respons vid lanseringen av U-flaket i Hyderabad den 11 juli är ett gott slutbetyg på det nära samarbetet mellan Scania och SSAB under hela projektet. Flaket är utvecklat och testat på en nivå där vi är helt övertygade om dess enastående prestanda, och vi noterar med glädje att kunderna också tycker det, säger Hanna Johansson, Director Business Support på Scania India.

Tipperflaket är tillverkat av en av Indiens största tillverkare av lastbilssläp, som också är partner till SSAB och den första flakproducenten i Indien som blev medlem i producentnätverket Hardox in My Body.

SSAB Shape erbjuder förstklassiga stålprodukter från SSAB kombinerat med mervärdestjänster och färdiga lösningar för OEM-företag inom trailer- och karosstillverkning, jordbruk, återvinning, lastbilar, järnväg, kranar med flera branscher. SSAB Shape erbjuds av mer än 20 lokala servicecenter runt om i världen med stöd av ett omfattande nätverk av bearbetningspartners.

 

Källa: SSAB

Relaterade artiklar

Boliden förvärvar gruvan Kevitsa i Finland

Boliden förvärvar gruvan Kevitsa i Finland

Anode casting, Boliden Harjavalta

Anode casting, Boliden Harjavalta

Peter Söderman ny vd för LKAB Wassara

Peter Söderman ny vd för LKAB Wassara

Bolidens andra kvartal: Bra produktion och starkt kassaflöde

Bolidens andra kvartal: Bra produktion och starkt kassaflöde